jueves, 26 de abril de 2018

ATARAXIA: QUAN NO SENTIM EMOCIONS

En l'entrada d'avui tractarem un nou terme essencial que deuen conèixer tot l'alumnat i els professionals de l'ESO. El terme ataràxia ve del grec antic, i significa falta de torbació. 

La ataràxia és l'absència d'ansietat, enuig o confusió. En altres paraules, sol materialitzar-se en forma de tendència a la calma i la impertorbabilitat.


Moltes vegades, la ataràxia fa acte de presència de manera totalment inesperada, com a conseqüència d'un accident que s'ha produït d´anys al cervell. La ataràxia produïda per lessions té conseqüències serioses per a la qualitat de vida de qui l'experimenta. Tant la seua manera de relacionar-se amb els altres com la seua autoimatge canvien radicalment pel fet de mantenir-se involuntàriament en un estat d'eterna impertorbabilitat.
El nostre cervell és la base de tots els processos en els quals es basen els nostres estats emocionals. Això vol dir que, si certes parts de l'encèfal humà comencen a fallar, alguns aspectes de la nostra vida emocional poden quedar alterats, mentre que la resta de funcions de la nostra manera de ser romanen més o menys inalterades.

Aleshores, com són les persones amb ataràxia?


1. Tendència a la passivitat
Les persones amb ataràxia mèdica difícilment prenen la iniciativa, i es limiten a reaccionar al que els passa al seu voltant.
2. Absència de l'aparició d'estats emocionals intensos
Independentment del que vulgui la persona, no s'experimenta ira o ansietat, però tampoc es viuen moments  d'alegria.
3. Estabilitat emocional inusual
A causa de l'anterior, l'estat emocional de la persona sembla no dependre de l'entorn: sempre es manté més o menys igual.
4. Impossibilitat de frustració
El fet que els esdeveniments no desemboquin en les conseqüències positives que estàvem esperant no produeix frustració en la persona.
5. Desaparició del sentiment de culpa
És una de les conseqüències més notables de l'ataraxia deguda a lessions, almenys des del punt de vista moral i social. La persona amb ataràxia mèdica no se sent afectada per les coses dolentes que li passen, però tampoc reacciona en veure com els seus actes pot perjudicar els altres.
Ja coneixem altre terme dintre de la realitat emocional que ens envolta...

No hay comentarios:

Publicar un comentario